Dijital dönüşümün öncüsü olan internetin gelişimiyle hayatımıza giren e-ticaret platformları, evden çıkmadan dilediğimiz ürünü tek tıkla alma kolaylığı sunuyor. Ancak bu alandaki hukuki düzenlemeler zaman içinde değişiyor. 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği söylenen kargo iadesi ve internetten alışveriş düzenlemesiyle ilgili bilgiler, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile netlik kazandı.
Buna göre, Ticaret Bakanlığı’nın ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ kararı, internet üzerinden yapılan alışverişlerde teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanma imkanı tanıyor. Ancak, önemli bir detay da beraberinde geliyor: Eğer satın alınan mal ayıplı değilse, tüketici kargo iade sürecinde herhangi bir kargo ücreti ödemeyecek.
Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak düzenleme ile ilgili haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtti. Yapılan düzenlemelerin, Avrupa Birliği Direktifleri ve yerel mevzuata uyum sağlamak amacıyla yapıldığını vurgulayan Bakanlık, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının, ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslimat masraflarını aşmamak kaydıyla tüketici tarafından karşılanabileceğine dair düzenlemenin, 1/1/2025 tarihine kadar ertelendiğini açıkladı.
Öte yandan, söz konusu düzenlemelerin uygulanacağı tarih olan 1/1/2025’e kadar mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında kargo iade bedelini satıcı karşılamakla yükümlü olup, tüketicilerin iade kargo ücretlerini ödemesi kesinlikle söz konusu değildir. E-ticaret ve mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketicilerden iade kargo ücretini talep veya tahsil eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için 1.371 TL idari para cezası uygulanacak olup, bu ceza tutarı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır.