Sağlık Yaşam

KADIN SAĞLIĞINDA FONKSİYONEL TIP UYGULAMALARI KİŞİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER SUNUYOR

Fonksiyonel tıp, vücut işleyişindeki eksik ve fazlalıkları saptayıp, vücut sağlığının bütün olarak değerlendirilmesi, sağlıklı hale bütün olarak ulaşılması ve bu iyilik halinin devam ettirilmesidir. Kadın sağlığında fonksiyonel tıp uygulamaları, hastalığın nedenlerini ve semptomlarını inceleyerek kişinin genel sağlığını iyileştirmeyi hedefler. Kadınların özel sağlık ihtiyaçlarını ve hormonal dengenin önemli bir rol oynadığı birçok konuyu ele alır. Memorial Wellness ve Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz Tekmen, kadın sağlığında fonksiyonel tıp uygulamaları hakkında bilgi verdi. 

 

Fonksiyonel tıp ile alternatif tıp karıştırılmamalı

Fonksiyonel tıbbın amacı mevcut tedavilerin kesilip, yeni ilaçların başlanması değildir. Kişinin hastalığından çok, altta yatan nedenin tespiti yapılır, sorun çözülür ve tedavisi güçlendirilir. Amaç kişinin tümüyle sağlığına kavuşması ve bunu devam ettirmesidir. Her fonksiyonel tıp çözümü kişiye özeldir. Süreçte önce hastanın ayrıntılı olarak tıbbi sorgulama formu alınır. Kişiden detaylı anamnezin yanında detaylı laboratuvar ve genetik testler de istenir. Vücuttaki süreçlerin önemli işleyişine katkıda bulunan beslenme süreci de fonksiyonel tıp diyetisyeni tarafından değerlendirilir. Sonrasında her hastaya özel bir tedavi seçimi sunulur. Hastaya yapılan destekler, bilimsel yayınların ışığında kanıtlanmış, optimal dozlu takviyelerdir. Hastalarla birlikte yaşam şekillerini düzenleyip, ayda 1 olmak üzere 3-4 görüşme yapılmaktadır. Gerek duyulduğunda diğer uzmanlık alanları ile birlikte çalışılmaktadır. Özellikle obezite, diyabet, kronik yorgunluk, tiroid hastalıkları, hormonal düzensizlikler, eklem hastalıklar, romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıklarında fonksiyonel tıptan güç ve destek alınmaktadır.

 

Fonksiyonel tıp genel sağlığı iyileştirmeyi hedefler

Kadın sağlığında fonksiyonel tıp uygulamaları kişinin genel sağlığını iyileştirmeyi hedefler. Hormon dengesizliklerin sonucunda meydana gelen adet düzensizliğine farklı bir bakış açısı sağlar. Ayrıca menopoz semptomlarını yönetmeye yardımcı olur. Bağırsak sağlığı, genel sağlığı etkileyebilir ve hastalıkların gelişmesinde önemli bir rol oynayabilir. Fonksiyonel tıp, bağırsak sağlığını iyileştirmeyi hedefler. Kişinin genetik yapısını inceleyerek, hastalık risklerini ve tedavi seçeneklerini daha iyi anlayabilir. Strese maruz kalmak kadın hastalıklarının semptomlarını kötüleştirebilir. Fonksiyonel tıp, stres yönetimi için uygun stratejiler sunabilir. Egzersiz programları ve yaşam tarzı değişiklikleri, kadınların sağlıklarını destekleyebilir. 

 

Fonksiyonel tıp her hastaya özel tedavi sunar

Koruyucu hekimlikte kadın doğum dalında menopozda biyoeşdeğer hormon tedavisi ve birtakım destekler ile kadının kemik erimesi, bilişsel bozuklukları, kolon kanseri ve sağlıklı yaş alma sağlanırken; polikistik over hastalıklarında bedeni toksik yükten arındırmak ve infertilite (çocuk istemi) olan hastalarda ise yine bütüncül değerlendirme sağlanmaktadır. Kadın sağlığında fonksiyonel tıpta en çok fayda gören hastalıklar, menopoz, polikistik over sendromu, ağrılı adet görme (dismenore), endometriozis (çikolata kist), adet düzensizlikleri ve çocuk istemi (infertilite)dir. Her hasta farklıdır ve bu nedenle fonksiyonel tıp yaklaşımları bireyin ihtiyaçlarına göre bir yaklaşım sunar. Fonksiyonel tıp uzmanı kişiye özel ve en uygun tedavi planını oluşturur.